Irbis

10. února 2007 v 14:20 | Aďka |  Levhati
Irbis
(
čili levhart sněžný)
Uncia uncia
Charakteristika:
Jedna z nejvíce ohrožených koček!
Na řadě míst zcela vyhuben.
Tato samotářská, plachá, vysoce specializovaná kočka obývá vysokohorské oblasti. Stejně jako většina koček loví za soumraku a v noci. Úkrytem jsou mu jeskyně a skalní rozsedliny. Velikost teritoria je individuální - asi 600-1000 km2 a více. Světlý smetanově-plavošedý kožich má hustou a dlouhou srst, která udržuje teplo i v chladných vysokohorských oblastech. Charakteristické jsou dlouhé zadní končetiny, které souvisí s jeho mimořádnou schopností ke skákání (dokáže skočit až 15m). Neobyčejná je také délka ocasu.

Velikost:

celková délka těla: asi 2000mm
délka těla: 900-1350mm
ocas: 700 - 900mm
ocas tvoří skoro polovinu celkové délky těla
Tess a Jelena
Hmotnost:
samice: 30-40 kg,
samec: 50 kg,

Rozmnožování:
Irbis dosahuje v přírodě průměrného věku 15 - 18 let. K rozmnožování může docházet v kteroukoliv roční dobu, nejčastěji v únoru a březnu. Březost trvá okolo 95 dní. Rodí se 2 - 3 mláďata, vyjímečně i 4 až 5 mláďat. Porodní hmotnost je mezi 320-708g. S matkou zůstávají asi 18 měsíců.

Potrava:
masožravec,
loví: kozorožce, divoké ovce argali, kozu šrouborohou, tahra, v nižších oblastech - divoká prasata, jeleny, při nedostatku potravy i hraboše,

Na člověka nikdy neútočí, ale snaží se mu vyhnout.
Biotop:
Vysokohorské oblasti, areál rozšíření je velmi malý - vysokohorská pohoří střední Asie

Výskyt:
Afghanistan, Bhutan, Čína (Tibet), Indie, Kazachstan, Kyrgyzstan, Nepal, Mongolsko, Pakistan, Rusko, Uzbekistan, Tajikistan
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.